Vervangen van vullingen

Tandartspraktijk Maura van den Winkel in de Pijp in Amsterdam

Tot voor kort was het heel normaal dat je tandarts gaatjes vulde met amalgaam. Amalgaamvullingen bevatten het zware metaal kwik, een giftige stof die je gezondheid kan schaden. Steeds meer mensen laten hun amalgaamvullingen daarom vervangen door veiligere alternatieven.

Bij Tandartspraktijk Maura van den Winkel vervangen we oude grijze amalgaamvullingen door witte composietvullingen.

Waarom is het verstandig om grijze amalgaam vullingen te vervangen door witte composiet vullingen?

  • Composiet vullingen zijn esthetisch zeer fraai. De composiet kleur wordt aangepast aan de kleur van je tanden zodat je de vullingen niet meer ziet.
  • Oude grijze amalgaamvullingen met oud kwik bevattend vulmateriaal, veroorzaakt op langere termijn een breuk van de knobbels. Met als mogelijk gevolg dat de kies alleen nog te redden is met een kroon. Dat kun je voorkomen als je je amalgaam vullingen tijdig laat vervangen door composiet vullingen. Je tandarts kan de amalgaamvullingen verwijderen zónder gezond tandbeen weg te slijpen, als je er op tijd bij bent.
  • De amalgaamvullingen geven continu een kleine concentratie kwik af aan je lichaam. Het kwik dat iedere dag via deze amalgaam vullingen in je lichaam komt, kan gezondheidsklachten veroorzaken. De concentratie van kwik in amalgaam is zeer laag, maar je hebt het liever niet in je mond. Wanneer je overgevoelig bent voor kwik, kun je baat hebben bij het verwijderen van amalgaamvullingen.
  • Door amalgaam kunnen tanden en kiezen grijs gaan doorschemeren. Door amalgaam te vervangen door composiet kan je dit voorkomen.
  • Je hebt minder kans op gaatjes bij wit composiet vullingen. Composiet hecht aan het tandbeen, amalgaam niet. Doordat de composiet vullingen aan het tandbeen hecht, ontstaat er geen ruimte waar bacteriën zich kunnen nestelen.

Zijn er nog andere redenen om vullingen te vervangen?

Jazeker. Het is ook nodig om je vullingen te vervangen in deze situaties:

  • Een stukje van de vulling is afgebroken, bijvoorbeeld omdat je een val hebt gemaakt.
  • Tijdens de controle of wanneer foto’s worden gemaakt, heeft de tandarts geconstateerd dat er een gaatje onder de vulling zit.
  • Je vullingen zijn verkleurd
  • Vullingen hebben een bepaalde levensduur. De levensduur varieert nogal en is onder andere afhankelijk van het gebruikte vulmateriaal.

Wat kan ik verwachten bij het vervangen van amalgaamvullingen?

Het vervangen van een amalgaamvulling moet heel zorgvuldig en precies gebeuren. Bij tandartspraktijk Maura van den Winkel zorgen we ervoor dat het vervangen op een veilige en verantwoorde manier gebeurt. Tijdens de behandeling gebruikt de tandarts een zuigertje, zodat je niet teveel amalgaam doorslikt.

Als je een afspraak wilt maken, bel dan naar:

020-6769636