Facings

Tandartspraktijk Maura van den Winkel in de Pijp in Amsterdam

Als je tanden of kiezen scheef staan, verkleurd zijn of hoekjes zijn afgebroken, kun je dat verfraaien of maskeren met facings.

Wat is een facing?

Een facing – ook wel veneer genoemd – is een dun laagje tandkleurig vulmateriaal van porselein of composiet dat op je tand wordt geplakt. Facings bieden een mooie oplossing voor kleine standcorrecties, kleurcorrecties en vormcorrecties.

Wanneer is een facing nodig?

Facings worden meestal gebruikt om de esthetiek van je gebit te verbeteren.

 • Je hebt een gebroken tand die je wilt herstellen. Of een hoekje van je tand of kies is afgebroken en die wil je repareren.
 • Om een spleetje tussen je tanden op te vullen.
 • Je hebt een scheve tand, en die wil je graag maskeren. Met een facing kun je zorgen voor een kleine standverandering.
 • Je tand heeft een knobbel of een andere vorm waaraan je je stoort.
 • Je hebt vullingen die je lelijk vindt, je wilt dat je gebit er weer gaaf uitziet.
 • Je hebt een dode tand.
 • Je hebt een tand die (sterk) geel of bruin verkleurd is of lelijk is geworden.

Met een facing kan je zorgen dat de tand weer bij de rest van je gebit past.

Wat is het beste voor mij, composiet facings of (keramische) porseleinen facings?

Bij Tandartspraktijk Maura van den Winkel kunnen we zowel witte composiet facings als porseleinen facings plaatsen. De meeste mensen in onze praktijk kiezen voor porseleinen facings.

 • Porseleinen facings zijn mooier

  Het ziet er zeer natuurlijk uit. In een laboratorium wordt de kleur, vorm en grootte nauwkeurig afgestemd op je andere tanden. Porseleinen facings zijn ook veel gladder dan composiet. Daardoor voelen porseleinen facings prettiger aan in je mond.

 • Porseleinen facings zijn sterker en gaan langer mee

  Ze blijven langer mooi. Zelfs als je veel koffie en thee drinkt, of als je veel sigaretten rookt, verkleurt een porseleinen facing niet.

 • Bij een composiet facing verdwijnt de witte glans na enige tijd een beetje als je regelmatig koffie of thee drinkt, of rookt.

  Een composiet facing kun je wel makkelijk laten herstellen, mocht dat nodig zijn.

 • Composiet facings zijn goedkoper dan porseleinen facings. Porseleinen facings gaan langer mee, en zijn daarom ook duurder.

  Tip: check bij je zorgverzekering of je een aanvullende tandartsverzekering hebt, en wat de maximale vergoeding is voor facings.

 • De behandeling is verschillend voor een composiet facing of porseleinen facing.

  Voor composiet facings hoef je maar één keer langs te komen voor een afspraak, en worden de facings direct door de tandarts gemaakt. De tanden hoeven alleen te worden opgeruwd.

  Bij porseleinen facings moet je twee keer terugkomen, wordt meer tandweefsel weggehaald, en worden de facings gemaakt in het laboratorium van de tandtechnicus.

Kom je er niet uit, wil je graag persoonlijk advies wat in jouw geval het beste is om te doen? Neem contact op, onze tandartsen adviseren je graag.

Wat kan ik verwachten van een porseleinen (keramische) facings behandeling?

STAP 1 – eerste afspraak
Bij de eerste afspraak verwijdert de tandarts een dun laagje glazuur van de te behandelen tand, zodat de porseleinen facing aansluit bij je tand en het natuurlijk aanvoelt. Zo nodig krijg je een plaatselijke verdoving.

De tandarts maakt een precisieafdruk van je tand, en plaatst een tijdelijke noodfacing.

Na 1 of 2 weken zien we je terug. Die tijd heeft de tandtechnieker nodig om in het tandtechnisch laboratorium de porseleinen facing te maken. De porseleinen facing wordt nauwkeurig afgestemd op jouw gebit; op de vorm, kleur en grootte van je andere tanden.

STAP 2 – tweede afspraak
De nieuwe porseleinen facing wordt gepast en na controle van de randaansluiting, vorm en kleur cementeert de tandarts de facing. De porseleinen facing is niet van echt te onderscheiden, en past perfect bij de andere tanden in je gebit.

Wat kan ik verwachten van een composiet facings behandeling?

De composiet facings worden geplaatst tijdens één afspraak bij de tandarts.

– De tandarts bekijkt samen met jou wat de gewenste kleur composiet is, die nauw overeenkomt met jouw tandkleur.

– De tandarts gaat in dezelfde afspraak direct met de gekozen kleur aan het werk. Je tand wordt lichtjes opgeruwd, om de facings goed te laten hechten. Daarna worden hechtlaagjes aangebracht met het composiet, die past bij je andere tanden.

– De tandarts vormt het composiet, en laat het uitharden. Daarna wordt het overtollige composiet verwijderd in een polijstbehandeling. De composiet facing ziet er natuurlijk uit in je gebit.

Als je een afspraak wilt maken, bel dan naar:

020-6769636